Dit is een blog over een tractor en zijn scheppers. Het vertelt de geschiedenis van de tractor en zijn scheppers en de impact die de uitvinding heeft gehad op de maatschappij. Het boek schetst de levenscyclus van de tractor vanaf zijn uitvinding tot zijn ondergang. Dit is een must-read voor iedereen die geïnteresseerd is in landbouw en geschiedenis. Voor iedereen die zich interesseert hoe men van het gebruik van koeien naar bijvoorbeeld een moderne MAN TGX trekker zijn gegaan, lees deze blog! 

De eerste trekker

De ontwikkeling van de tractor begon in de 19e eeuw, toen hij in 1850 werd uitgevonden. De ontwikkeling was afhankelijk van de concurrentie tussen fabrikanten. In het begin van de twintigste eeuw begon de Waterloo Company te investeren in onderzoek en ontwikkeling van tractoren. Hun op kerosine aangedreven tractoren werden een hoofdbestanddeel van de landbouwindustrie. Met het eerste model van de Waterloo Company, de trekker voor algemene doeleinden, konden landbouwers drie rijen tegelijk planten, wat de productiviteit verhoogde.

De eerste gemotoriseerde  tractor werd gemaakt door Charles Hart in 1901. De resulterende 2-cilinder "Hart/Parr" was krachtiger en woog 14.000 pond. Dit model was de eerste commercieel verkrijgbare tractor. De opkomst van de verbrandingsmotor veranderde onze manier van leven en werken. Tussen 1916 en 1922 waren er meer dan 100 verschillende fabrikanten van tractoren. Met de groei van de landbouw en de landbouw, werden tractoren aangepast voor vele doeleinden.

Eerste goedkope trekkers

Het tekort aan tractoren tijdens de Eerste Wereldoorlog leidde tot de ontwikkeling van de EPA-tractor, die een imitatie van een tractor was. Ontworpen om goedkoop en handig te zijn, was de EPA-tractor in wezen een kleine auto met een cabine en twee versnellingsbakken aan de voorkant. Hoewel het geen echte tractor was, was hij immens populair en werd hij populair in vele delen van de wereld. Na de oorlog was hij wijdverbreid, vooral bij jongeren die geen rijbewijs hadden.

In 1917 introduceerde John Froelich de eerste tractor met benzinemotor die vooruit en achteruit kon rijden. In datzelfde jaar waren de V.S. al begonnen met het gebruik van door stoom aangedreven tractoren voor het dorsen van tarwe. Tegen het einde van dat jaar waren er bijna een miljoen tractoren geproduceerd in de Verenigde Staten. In 1918 betrad Henry Ford de markt met zijn Fordson. Hij had een betere kans om de markt te veroveren.

Tegenwoordig 

In het begin van de 21e eeuw liep Canada voorop met tractoren. In die tijd was het ontginnen van land een enorme opgave, en de Canadezen hielden grote ploegwedstrijden in de buurt van Winnipeg. Dit hielp hen het land vrij te maken. Ondanks hun onbeduidende aantal paardenkrachten, maakten deze machines de uitgestrekte westelijke prairies vrij. Deze machines waren te groot voor de gemiddelde Amerikaanse boer om zich te veroorloven. Een ploeg was een nuttige uitvinding in de begindagen van de landbouw, maar het was geen adequate vervanging voor een log paard. Hoewel Nederland veel landbouw heeft, hebben we duidelijk geen geen trekkers zelf geproduceerd.